Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter i centrum av råvarupris

 | 2022-01-28 12:22

Av Tor Klaveness

Bomull handlas idag på samma höga prisnivåer som för tio år sedan. Vår råvaruanalytiker är säker på vart bomullspriset kommer att ta vägen på lång sikt. Han pekar också på ett viktigt datum i februari som mer kortsiktiga traders borde hålla ett öga på – här kan nämligen bomullspriset falla kraftigt.

Det senaste året har bomullspriset stigit med över 60%. De främsta anledningarna, enligt min mening, är stigande efterfrågan, spekulativ positionering och kanske först och främst USA:s importförbud från Xinjiang-provinsen i Kina. Här utsätts uigurer och andra etniska minoriteter för mycket allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och bomullsindustrin är bland de värsta.

I det korta perspektivet är osäkerheten kring bomullspriset stor. Jag tror att den viktigaste (potentiella) triggern är möjligheten att US Department of Agriculture (USDA) har underskattat årets kinesiska skörd. Det kommer i så fall att bidra till ett kraftigt prisfall. På längre sikt är det många faktorer som talar för att priset kommer att falla rejält.

h2 Bomull – en relativt balanserad marknad/h2

Jämfört med många andra råvaror är bomullsmarknaden relativt balanserad. USDA uppskattade i december i World Agricultural Supply and Demand Estimates-rapporten (WASDE) att de globala lagren i slutet av säsongen 2021/22 kommer att vara 85,7 miljoner balar (bomull mäts i ”balar”. I USA är nettovikten på en bal 480 pund, ca 217,7 kilo, men vikten på en bal varierar något från marknad till marknad).

Enligt decembers WASDE-rapport förväntas de globala lagren för innevarande säsong att vara 2,9 miljoner lägre än förra året. Detta är ungefär detsamma som den förväntade ökningen av den globala efterfrågan (120,9 miljoner till 124,3 miljoner). Lagren var mycket högre under säsongen 2019/20, men detta år ska nog ses i samband med coronautbrottet. Om vi ​​tittar längre tillbaka i tiden är dagens lager relativt tillfredsställande: